Skip to content

Előadás a Magyar Pszichoszomatikus Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság Kongresszusán

  A MAPSZIG IX. Kongresszusának témája: A perinatális időszak pszichológiai problémái

  Helyszíne és időpontja: Szeged, 2016. Október 28-29.

  Programja: stand-art.hu/download/2370/Mapszig2016.pdf

  A MODULE képviseletében Puroszné Nagy Magdolna jelentkezett előadással, melynek absztraktja itt olvasható:

  A DÚLAI TÁMOGATÁS HATÁSA A SZÜLÉS FOLYAMATÁRA

  SZEMÉLYES TAPASZTALATOK

  Puroszné Nagy Magdolna

  perinatális szaktanácsadó, dúla, Szeged

  Kérdések és válaszok a dúlaság körül… Előadásommal szeretném közelebb hozni a szülés körül dolgozó szakemberekhez a dúlaságot mint jelenséget. Felvázolom a dúlaság mibenlétét, a mai magyarországi aktuális helyzetképet és többségében a szegedi Női Klinikán szerzett tapasztalataimat.

  Az elméleti részben áttekintem a dúla szerepét a perinatális időszak (ú. m. várandósság, szülés és gyermekágy) folyamataiban, ahol kulcsszó a folytonosság, hiszen ideális esetben a dúla mindhárom időszak alatt jelen van, és ez nagyban segíti hatékonyságát. Megvizsgálom a szülés alatti támogatás lehetőségeit (apa és/vagy dúla?).

  Több külföldi kutatás pozitív eredményein felbuzdulva összegzem 8 évnyi személyes dúlai tapasztalatom számszerű elemzését, a császármetszések és egyéb beavatkozások arányát. Megerősítést nyer általam is a sok kutatási eredmény, mely szerint a dúlai jelenlét, a személyre szabott gondoskodás olyan anyai biztonságérzetet eredményez, amely által csökken a szorongás és megteremtődnek a feltételek a szülés normális, élettani mederben való haladására: kevesebb a beavatkozás, pozitívabb a szülés megélése, az anyai kompetenciaérzés erősödik.

  Tudományos vizsgálatok:

  Publikált adatok azt mutatják, hogy az egyik leghatékonyabb eszköz a vajúdás és a szülés eredményének javítására egy támogató személy, például egy dúla folyamatos jelenléte. Egy 2013-ban végzett Cochrane-metaanalízis 12 tanulmány adatait elemezve több mint 15 ezer várandós vizsgálata alapján igazolta, hogy egy folyamatosan jelenlevő személy nemcsak a szülő nők elégedettségét növelte, hanem szignifikánsan csökkentette a császármetszések arányát is. Tekintettel arra, hogy ezzel kapcsolatban nincsenek mérhető károk, ez az erőforrás valószínűleg kihasználatlan.

  • Caughey AB, Cahlil AG, Guise JM, et al. Safe prevention of the primary cesarean delivery. ACOG/SMFM Obstetric Care Consensus. Am J Obstet Gynecol 2014;210:179–193
  • Héjja-Nagy Katalin: A szülésélmény vizsgálata a szülés körülményeinek fényében In: Kisdi Barbara (szerk.): Létkérdések a születés körül Budapest, L’Harmattan, 2015. 315-338.