Skip to content

MEGJELENT!

  Az Egészségügyi Közlöny LXIX. évf. 20. számának (2019. december 17.) közlemények rovatában található „Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelve a családbarát alapelvekre épülő szülészeti és újszülött ellátásról”

  Ebben nevesítve van a DÚLA is, így:

  „DÚLA

  Szülés körüli segítő, támogató személy. Egészségügyi képzettséggel nem, vagy nem feltétlenül rendelkezik. A jelenlegi kórházi ellátási rendszerben nem az egészségügyi ellátó csoport tagja.” (p.2195)

  És a továbbiakban:

  „Ajánlás 3

  A várandósság, majd a vajúdás és a szülés időszakában is biztosítani kell azt a lehetőséget, hogy az anya mellett, a számára fontos kísérő folyamatosan jelen lehessen.

  Az anya által választott kísérő, vagy kísérők jelenléte az anya biztonságérzetét fokozza, ezzel a szülés menetét jótékonyan befolyásolja. Éppen ezért a szülészeti ellátást biztosító szolgáltató a lehetőségeinek megfelelően támogassa, hogy legalább egy, az anya által fontosnak tartott személy a vajúdás és a szülés során jelen lehessen.” (p.2199)

  Ez az irányelv elérhető online formában

  https://www.hbcs.hu/uploads/jogszabaly/3016/fajlok/

  EMMI_szakmai_iranyelv_csaladbarat.pd

   Nyomtatott formában 2730,-Ft-ért megvásárolható a budapesti közlönyboltban:
  http://www.jogszabalytar.hu/mhknew/index.php?m=0&p=impressum

  Ugyanebben a közlönyben jelent meg a 25/2019.(XI.15.) EMMI rendelet a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottságról, ez a Magyar Közlöny online felületén elérhető itt:

  http://www.kozlonyok.hu/nkonline/

  MKPDF/hiteles/MK19182.pdf

  Nagyon reméljük, hogy 2020 a fontos változások éve lesz a szülészeteken (is)! Ehhez mindannyian hozzájárulhatunk, ha terjesztjük ezeket a dokumentumokat vagy hivatkozunk rájuk, hogy minél hamarabb, minél többekhez eljussanak az információk:-)