Skip to content

Programsorozat a pozitív szülésélmény és a kompetens szülői szerep támogatásáért tematikus rendezvények Józsefvárosban – 2023

Kiíró: Józsefváros Önkormányzata és a JKN Zrt.

Megvalósító: Magyarországi Dúlák Egyesülete (MODULE)

Megítélt támogatás: 495.000,- Forint

2023.évi civil pályázatunk előzményei:

2020-ban a helyi VEKOP pályázaton próbáltuk megszólítani a kerületben élő hátrányos helyzetű várandósokat, de ezt a projektünket felülírta a járványhelyzet, nem tudtuk megvalósítani.

2021-ben a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. által meghirdetett “Nem kérünk virágot” alternatív nőnapi pályázaton vettünk részt egy közösségi programmal, aminek témája ma is aktuális:

“A háborítatlan szülés még napjainkban is egy olyan privilégium, amiben a legtöbb nő és családja nem részesül, sőt sokak nem is tudják, hogy ilyen szülésélményben lehet(ne) részük. A program célja, hogy minél több józsefvárosi nőnek, családnak felhívjuk a figyelmét arra, hogy milyen jogaik és milyen lehetőségeik vannak a szülés előtt, a szülés során és a szülés után, mindezt személyes történeteken és saját élményű művészeti foglalkozásokon keresztül.” A program megvalósulásáról készült beszámoló itt található:

https://jozsefvaros.hu/otthon/hirdetotabla/hirek/2021/12/nem-kerunk-viragot-

2022-ben helyi humán kapacitásunk hiányában nem indultunk a kerületi civil pályázaton, de 2023-ban több hasonló programot tervezünk. 2022 őszén a Józsefváros Újság kétrészes podctast műsorában szerepeltünk:

https://jozsefvarosujsag.hu/hogyan-legyen-a-szules-elmeny/

https://jozsefvarosujsag.hu/?s=Otthon+szül

Egyesületünk a Babahordozásért Közhasznú Alapítvánnyal együtt indult a Józsefvárosi önkormányzat kedvezményes helyiségbérlet pályázatán és nagy örömünkre öt évre megnyertük a pályázott ingatlan bérleti jogát a Práter utca 30-32. sz. egyik földszinti helyiségében. Február végén tudtuk megkezdeni a beköltözést a régóta vágyott saját helyre, amely ideális kerületi és országos munkánk magas színvonalú végzéséhez egyaránt, és szeptembertől tudjuk fogadni itt az érdeklődőket.

Pályázatunk célja:

Holisztikus szemléletmódot és szolgáltatáscsomagot kínálunk a szülés/születés körüli időszakra leendő szülőknek, családoknak, szakembereknek és más érdeklődőknek, mellyel elsősorban Józsefváros lakosságát szeretnénk elérni.

A helyiséget ideálisnak tartjuk tevékenységi körünk bővítéséhez, terveink megvalósításához napi használatra is. Megközelíthetősége babakocsival is optimális, a szaladgáló kisgyerekek számára biztonságos, mert a zárt kapun nem tudnak kiszaladni az utcára. Mérete és elhelyezkedése alapján alkalmas kb. 20-30 fős nagyobb programok és személyesebb, egyéni/páros vagy kiscsoportos konzultációk megtartására is.

A józsefvárosi lakosság számára azért is lehet hasznos a tevékenységünk, különösen a tájékoztatás, informálás, mentorálás, mert itt a kerületben található a két fővárosi szülészeti klinika (Baross utca, Üllői út), és a területileg illetékes szülészet pedig a szomszédos erzsébetvárosi Péterfy Sándor utcai kórházban van. 2021 márciusától nem választhatóak szabadon az állami szülészeti intézmények, így a kerületben élő várandósoknak csak ez a három szülészet áll a rendelkezésére. Mindegyikben az országos átlagnál jóval magasabb, 50% feletti a császármetszések aránya, noha a tudományos tényeken alapuló nemzetközi ajánlások már évtizedek óta sehol a világon nem tartják indokoltnak a 15-20% feletti műtéti gyakoriságot. A helyi lakosság jelentős része pedig nem tudja megfizetni a magánintézmények árait, ahol szintén igen magas a műtéti arány, és így csekély lehetőség van a háborítatlanul zajló természetes szülések megvalósulására. Tapasztalataink szerint ezekről a fontos információkról nem kapnak megfelelő tájékoztatást a babát váró párok az állami ellátórendszerben, vagy ha kapnak, nehezen találnak más lehetőséget. Azzal pedig végképp nincsenek tisztában, hogy a szülés természetes menetébe történő rutin beavatkozásoknak milyen hosszútávú negatív hatásai lehetnek az éppen megszülető babák későbbi, felnőttkori egészségére. Erre a problémára már a tavalyi rendezvényünkön is felhívtuk a kerületi lakosok figyelmét. Javaslatunkra a Közösségi Részvételi Iroda az Országos Kórházi Főigazgatóság által kiküldött, legfrissebb nemzetközi ajánlásokra hivatkozó szülészeti tájékoztatókat 2022 márciusában nyomtatott formában eljuttatta a kerületi védőnőkhöz. A tájékoztató online elérhető itt:

https://old.jozsefvaros.hu/hir/77061/tajekoztato-varandosok-reszere

És a honlapunkon itt:

https://www.module.hu/tovabbi-ajanlok/

 

Fontosnak tartjuk folyamatosan és személyre szabottan tájékoztatni az újabb és újabb várandósokat, hogy a lehető legalaposabban felkészüljenek a szülés körüli történésekre saját maguk, születendő gyermekük és egész családjuk hosszútávú testi-lelki egészségének megőrzése érdekében.

A helyi védőnői szolgálattal szorosabb együttműködést tervezünk kialakítani, és a segítségükkel a kerületi három gyermekorvosi rendelőben elhelyezhető tájékoztató anyagaink és az online felületeken megosztható programajánlóink így remélhetőleg minél több családot érnek majd el.

A bérelt helyiségben megvalósuló programjaink jelentős mértékben hozzájárulhatnak a minél szélesebb körű tájékozódáshoz, a tudatosság növeléséhez. A személyes kapcsolódás során történő ismeretátadás a leghatékonyabb, és semmilyen más módon nem helyettesíthető, hiszen nincs azonnali visszakérdezési lehetőség sem az olvasott szöveg, sem a látott/hallott oktató videó kapcsán.

Kerületi egészségprogramokhoz is örömmel kapcsolódunk, ha erre kapunk felkérést. Havonta egy alkalommal ingyenes tájékoztató napot hirdetünk a józsefvárosi lakosoknak, negyedévente pedig az érdeklődők anya-magzat kapcsolatanalízis bemutatón vehetnek részt. Mivel a perinatális időszakhoz sajnos néha veszteségek is társulnak, veszteség és trauma feldolgozást, igény szerint gyászcsoportot is hirdetünk. Klub foglalkozást is tervezünk, ezek a programok egyre népszerűbbek a babát váró és a kisgyerekes családok körében, de csak kevés helyszínen tudnak megvalósulni a belvárosban. Témájuk a szülésre, szülői szerepre, szoptatásra, hordozásra, válaszkész gondoskodásra készülődés, a kötetlen klub-jelleg pedig jelentős közösségformáló hatással bír, támogatva a hasonló élethelyzetben levő családok egymáshoz kapcsolódását, egymás kölcsönös segítését. Mindehhez barátságos, otthonos helyszínt biztosítunk.

Különösen az őszi-téli-tavaszi hónapokban, rossz idő esetén lehet nagyobb a kereslet a klubok iránt, amikor a játszóterek látogatásához hideg az idő, de közösségi programokra igény mutatkozik olyankor is. Szívesen látjuk a kisgyerekes családokat is tematikus programjainkra (Mamafonó). Főként a tudatos családtervezőket és a már babát váró párokat várjuk, hogy még idejében, a felelős döntéseik meghozatala előtt hozzájuthassanak a számukra fontos ismeretekhez, tájékoztatókhoz.

Tervezzük még felvenni a kapcsolatot és együttműködést kialakítani a Józsefvárosi Biztos Kezdet Gyerekház munkatársaival, hogy a hátrányos helyzetű kerületi családok is megkapják azokat a fontos információkat, melyek segítségével jobban tudják képviselni saját érdekeiket, amikor erre szükségük lehet.

Nemcsak a várandós párok körében fontos a személyes találkozás. Lehetőség szerint az iskolarendszeren kívüli edukációs programjainkkal a tizenéves és huszonéves fiatalokhoz is eljutunk, akik joggal mondhatják, hogy hol vannak ők még ettől? Tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy sok első gyerekes szülő nyilatkozik úgy a gyakran traumatikus szülésélménye után, hogy “Bárcsak mindezt korábban tudtam volna, még mielőtt várandós lettem!”

Terveink közt szerepel, hogy az óvodás korosztályt is megcélozzuk, amennyiben szüleik is hasznosnak találják a kisgyerekek számára nyújtott játékos, mesélős programjainkat.

A nyitott napok jó lehetőséget kínálnak arra, hogy bejelentkezés nélkül bárki felkeressen minket és kérdezzen, kérjen információt, tájékoztató anyagokat, csatlakozzon későbbi tematikus programjainkhoz. Természetesen ehhez a sajátunkon kívül minél több információs csatornán kell hírt adnunk magunkról és az elérhető programjainkról. Az egyik ilyen csatorna lehet egy  hordozható roll up, a ház homlokzatára és a belső térbe rögzíthető reklámtábla egyesületünk logójával és elérhetőségeinkkel, illetve azzal a szöveggel, hogy “A program Budapest Józsefváros Önkormányzata támogatásával valósul meg”. Ezeket a hirdető eszközöket jelen pályázati keretből tervezzük  beszerezni.

Nemcsak a Józsefvárosi Önkormányzatot, hanem a Józsefváros Újság szerkesztőségét is rendszeresen (hetente/havonta) elektronikus úton értesítjük nyilvános eseményeink időpontjáról. Honlapunkon, facebook oldalunkon, sajtómegjelenéseinken és minden programunkon szóban és plakáton is feltüntetjük, partnerként és támogatóként jelöljük meg Józsefváros Önkormányzatát. A Közösségi Részvételi Irodával is megosztjuk nyilvános programjaink tervezett időpontját és témáját, igény szerint plakáttervet, szórólaptervet is készítünk és továbbítunk, hogy a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat különböző kommunikációs felületein is meghirdethesse.

Tervezett programjaink a pályázati időszak alatt (2023.09.01- 2023.12.31.)

1) Művészetterápiás műhely

Tíz alkalmas művészetterápiás sorozat, amelyen a szülés körüli időszak élményeit vesszük sorra.     A folyamat célja a társadalmi berendezkedésünkből adódó magányérzet enyhítése, a sorstárs közösség élménye és a feldolgozás, saját erőforrások felismerése, megtalálása. A foglalkozásokon a képzőművészet eszközeit hívjuk segítségül (rajz, festés, kollázs) azonban előképzettség, vagy bármiféle “kézügyesség” nem szükséges, a fókusz a belső folyamatokon és azok egymással való megosztásán van, nem az elkészülő alkotás minőségén. Az alkalmak szeptembertől kéthetente, három órában kerülnek megrendezésre, legalább 8, legfeljebb 14 fő részvételével.

A résztvevők az első, nyitott alkalom után köteleződhetnek el a folyamat egészére, ami a második alkalomtól válik zárttá, ezzel is segítve a megnyílást, bizalmat, biztonságérzetet.

Ezekkel a témákkal foglalkozunk az egyes alkalmakon:

  • Saját születés és azt megelőző időszak, saját újszülöttkor,
  • Hiedelmek a saját kompetenciával kapcsolatban (anyám sem tudott szülni/szoptatni, én sem

     leszek képes, testi adottságok)

–   Szüléssel kapcsolatos előzetes félelmek, elképzelések

–   Gyermekszülés előtti időszak tapasztalatai, lehetőségei (hol találkoztál újszülöttel, mik voltak

     a benyomásaid, elvárásaid, hiedelmeid)

–   Szülésélmény megosztása az alkotáson keresztül

–  Gyermekágyas időszak nehézségei, élményei

–  Szülőség első időszaka a társadalomban (magány, társas kapcsolatok)

–  Mit mondanál magadnak utólag? (szülőként a gyermektelen önmagadnak)

A folyamat egy kiállítással zárul, melyen az itt született alkotások egyes darabjai lesznek megtekinthetők, valamint a résztvevők megoszthatják, miként hatott rájuk az itt végzett belső munka.

2) Filmklub

A szülés/születés egyéni és társadalmi kérdéseit körbejáró dokumentumfilmek vetítése, interaktív, irányított beszélgetéssel egybekötve, ahol a film közben felmerülő érzéseket, gondolatokat oszthatják meg egymással a résztvevők. A felvetődő témák lehetőséget adnak, hogy egyénileg is ránézzenek az őket érintő, ehhez kapcsolódó problémákra, élményekre.

A következő filmek vetítését tervezzük havonta 1-2 alkalommal, 3 óra időtartamban:

A szülés fiziológiája, Mikroszülés, Freedom for birth, Világra jönni, On the spot 9 hónap alatt a föld körül sorozat egyes részei

Résztvevők tervezett létszáma:15-20 fő

3) Babát tervezők és babára várók klubja

Az első és a többedik szülésre való készülődés során is hasznos lehet olyan információk összegyűjtése, melyek birtokában magabiztosabban, tudatosabban élhető meg a szülővé válás folyamata. A találkozók során a résztvevők megismerkedhetnek a jogaikkal és a hazai szülészeti lehetőségekkel, melyek alapján elkészíthetik saját személyre szabott szülési tervüket. A nemzetközi ajánlások és a hazai gyakorlat alapján szempontokat kaphatnak ahhoz, hogy milyen elvek mentén alakíthatják a vágyott szülésélményüket. Tapasztalt szakértők segítenek eligazodni a gyakran egymásnak ellentmondó információk tengerében. Beszélnek a buktatókról, amikbe könnyen bele lehet botlani, és arról is, hogy ezeket miként lehet elkerülni.

Nyitott csoport, havonta 1-2 alkalommal hétköznap este és/vagy szombat délelőtt, 2,5-3 óra időtartamban,

   

Résztvevők tervezett létszáma: 15-20 fő

 

Az SZJA 1+1 százalékának felajánlásáról továbbra is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni

2024. május 21-ig.

Köszönjük szépen, ha 2023-ban a MODULE részére ajánlottad fel az adód 1%-át!
Ha teheted, kérjük, hogy 2024-ben is támogasd egyesületünket!

Neked csak pár kattintás, nekünk nagy segítség!

Magyarországi Dúlák Egyesülete
Adószámunk: 18691676-1-42