Skip to content

Rólunk

Kedves Látogató!

Szeretettel köszöntünk a Magyarországi Dúlák Egyesülete honlapján!

Az Egyesület célja a dúlai tevékenységről történő tájékoztatás, a tevékenység támogatása és fejlesztése képzések szervezésével, s együttműködés mindazon szakmai és civil szervezetekkel, közösségekkel, akikkel hasonló célokért dolgozunk.

Az Egyesület tagjai dúlák, olyan szülés körüli, tapasztalt asszonytársi segítők, akik a várandós és szülőnők, valamint családjuk számára érzelmi, fizikai és informatív segítséget nyújtanak a szülés előtti, alatti és a szülést követő időszakban.

Az egyesület tagjai a kismama által választott helyszínen kísérik a szülést és nyújtanak segítséget a MODULE alapelveit megtartva.

Magyarországon a 90-es években először otthonszüléseknél jelentek meg kísérőként dúlák, de napjainkban sokkal több kórházi szülésnél vannak jelen. Az első kórházi szülésekre felkészítő dúlaképzést 2000 októberében a Napvilág Születésház hirdette meg. A tanfolyamot elvégző 11 dúla alapította 2001 tavaszán a Magyarországi Dúlák Egyesületét.

Életünk akkor kezd véget érni, amikor szótlanok maradunk azon dolgokról, amik számítanak! /Martin Luther King/

Talán az életünket még nem fenyegeti veszély, de női méltóságunk és döntési szabadságunk fenntartásának lehetősége erősen sérülni látszik. Mert vannak dolgok, amik számítanak!

Számít, hogy elhiggyék, hogy mi nők képesek vagyunk tájékozott és felelősségtejes döntést hozni a testünkről, a gyermekünkről és az ő születésének módjáról!

Számít, hogy csak akkor őrizhetjük meg méltóságunkat, ha érzéseinket, szükségleteinket, az esetleges háborítatlanságra való igényünket bárhol és bármikor nyíltan kimondhatjuk és kérésünk érző és értő fülekre talál!

Számít, hogy a helyet, ahol gyermekünket világra hozzuk – legyen ez a kórház vagy az otthonunk – és azokat a segítőket és szakembereket, akik végigkísérnek ezen az úton, egyéni biztonságérzetünk alapján, szabadon választhassuk meg, mert így tudunk a legkevesebb komplikációval és legkönnyebben szülni!

Számít, hogy van egy maroknyi orvos és bábalelkű szülésznő a kórházakban és van egy maroknyi bába a kórházak falain kívül, akik a nők és a családok valós igényeit meghallva képesek segíteni!

És számít, nagyon is számít, hogy az egyikük most nem segíthet! Az a nő, aki oly sokakért oly sokat tett, akinek – többek között – köszönhetjük, hogy párjaink ott állhatnak a kórházi szülőágyunk mellett, nem teheti azt, amiért három évtizede küzd.

De leginkább az számít, hogy minél több testileg és lelkileg egészséges, kiegyensúlyozott édesanyával, kisbabával és boldog családdal gazdagodhasson a világ, ehhez viszont elengedhetetlenül fontos, hogy a szülés minden mozzanatában maradéktalanul érvényesüljön a Hippokratész-i eskü lényege: NIL NOCERE! – NE ÁRTS!