Skip to content

Betlej-Szurdusz Erika

Település: Budapest, Pest megye

Mobil: 06 20/446-7008 (éjjel-nappal)

Email: dulaerika@gmail.com

Vannak az életben olyan események,amiket nem lehet szavakba önteni.Ilyen maga a szülés és születés története.A mai rohanó világban az élet kezdete,az egyik olyan dolog,ami mindenkit megállít egy pillanatra.Egy embert formáló,a női,gyermeki erőről tanúskodó folyamat ez.Nem egyemberes játszma.Mégis sokszor egyedül és kiszolgáltatva marad a kismama,de ma már hála a dúlatársaknak,asszonyi segítőknek,a leendő édesanya lelki és fizikai támaszra lel.S a CSODA így könnyebben a világra talál.

Őszintén vallom, hogy a szülésnél jelenlévő összes személynek megtisztelve kell éreznie magát azért, hogy a pár beengedi őket életük legintimebb pillanataiba, és egy szent esemény részeseivé válhatnak.

1969 tavaszán születtem, s már korán, gyermekkoromban kiderült, hogy az egészségügy és az élőlények iránti nagyfokú szeretetem fogja meghatározni az életemet. Kisiskolás osztálytársaim mindig szájtátva hallgatták, amint a Csupafül örs egészségőreként kiselőadásokat tartottam az emberi test működéséről. Habár a családomban senkinek sincs egészségügyi végzettsége, számomra mégis egyértelmű volt, hogy tanulmányaimat a Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakközépisolában fogom megkezdeni.

Nagyon szerettem emberekkel foglalkozni, dolgoztam belgyógyászaton, sebészten, fogászaton, de a szívem csücske mindig is a szülészet maradt. Valahogy mégsem tettek soha igazán boldoggá a szülőszobai gyakorlatok, ugyanis rengeteg magányos és kiszolgáltatott kismamával találkoztam. Aztán saját szüléseim döbbentettek rá, hogy mennyire nem lehet sem leírni, sem elmondani azokat az erőket, hihetetlen energiákat, amelyek ilyenkor megjelennek bennünk, nőkben, és milyen borzasztó tud lenni, ha ebben a csodálatos „más”-állapotban védtelennek, sebezhetőnek érzi magát az ember.

1994 májusában, majd ’96-ban és ’97-ben 3 kis angyalka kopogatott be hozzánk. Marcell, Ivett és Szilárd, akiknek az édesanyjuk lettem. Megtapasztaltam a nagyon nehéz és a nagyon könnyű szüléseket is, s bár mindháromszor velem volt a férjem, mégis valami hiányzott. Ma már tudom, egy dúlára lett volna szükségem.

Habár az orvosom kedves volt, a szülésznők is rendesek voltak, mégis jó lett volna egy olyan barátnő, akinek már vannak gyermekei, ezért saját tapasztalatából tud segíteni nekem, akinek rengeteg ideje van rám, és akár éjszaka is felhívhatom, bármi problémám van. Aki, ha úgy adódik, 3 órán keresztül is hajlandó besztélgetni velem, és válaszol a felmerülő kérdéseimre. Aki részletesen elmondja, hogyan zajlik egy szülés, és az esetleges félelmeimmel is segít megbarátkozni. Aki nem mozdul el mellőlem a szülés első pillanatától az utolsóig, és tudja, hogyan könnyíthet a fájdalmaimon. Ha kell, borogatást készít, vagy órákon át masszíroz, könnyítő testhelyzeteket javasol, de ha úgy esik jól, szótlanul marad a háttérben, mert tudja, hogy a csöndnek is mekkora ereje tud lenni.

Jó lett volna, ha a személyzet és köztem segítette volna a kapcsolattartást, amikor már nem volt erőm kimenni a szülőszobából, és a férjemnek is jót tett volna egy kis bátorítás, vagy egy szendvics-szünet a vajúdás órái alatt. Nem is beszélve a szoptatásról és a gyermekágyról, ahol magamra maradtam a problémáimmal, és bizony sokszor éreztem úgy, hogy összecsapnak a fejem felett a hullámok. Most már dúlaként tudom, hogy mit hogyan kellett volna csinálnom.

Egy magazinban olvastam egy cikket, hogy külföldön régóta milyen nagy eredményességgel alkalmazzák a dúlákat a szülés körüli segítségnyújtásban. Rögtön tudtam, hogy ez az, amit kerestem, és nekem is ezt kell csinálnom. Támogatni a nőket életük legcsodálatosabb, de egyben legérzékenyebb időszakában.

2001-ben végeztem el a dúlaképzőt, és azóta is folyamatosan továbbképzem magam. 2002-ben jelentkeztem a szülésznőképzőbe, és szülésznőhallgató lettem. Sajnos a rideg valóság hamar szertefoszlatta szülésznői álmaimat. Rájöttem,hogy nem szeretnék az elveimmel nem összeegyeztethető feladatokat elvégezni és nem szerettem volna, hogy a rutin megölje a hivatásom szépségét.

Úgy döntöttem, dúla maradok, de rengeteg tanulsággal szolgált ez az időszak: hogyan legyek még jobb a munkámban, és hogyan tudjak még többet segíteni a kismamáknak.

Őszintén hiszem, hogy a nők fantasztikus képességekkel rendelkeznek, és tudnak beavatkozások nélkül is szülni, csak meg kell teremteni számukra a megfelelő körülményeket. Az újszülöttek a Föld legbölcsebb teremtményei, akik pontosan tudják, hogyan kell megszületniük, és mire van szükségük életük első pillanatától fogva. Számomra nagyon fontos, hogy amikor nincs baj sem a babával, sem a mamával, akkor – csupán megszokásból – ne történjen semmilyen olyan rutin beavatkozás, amely nemcsak fölösleges, de sokszor rendkívül kellemetlen, sőt fájdalmas és káros is lehet.

Maximálisan támogatom a gyöngéd szülést és születést, illetve fontosnak tartom a kizárólagos anyatejes táplálást. Természetesen a szülés után a szoptatásban, a gyermekágyban, a babagondozásban is gyakorlatilag bármeddig számíthat rám az anyuka. Aki szeretné, annak szívesen segítek a természet szelíd gyógyító erejével: homeopátiával, illóolajokkal, gyógynövényekkel.

2002-ben végeztem el Dr. Domján László agykontroll-tanfolyamát, általános babagondozó és elsősegélynyújtó oklevéllel rendelkezem, babafelügyeletet is vállalok már újszülött kortól.Tagja vagyok a Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálatnak, és elvégeztem az Otthon Segítünk Alapítvány tanfolyamát is. Ezen ismeretekkel, ezeken a szervezeteken keresztül is szívesen segítségére vagyok bárkinek.A jóga és a meditáció mindennapi életem részévé vált. Régóta jógázom és kismamajógát ,valamint baba-mama jógát oktatok, mert úgy érzem, önmagam szeretetén és megismerésén keresztül tudok a legtöbbet segíteni az édesanyáknak és a kisbabáiknak. Szülésre felkészítést is tartok kismamáknak ill.párjaiknak egyaránt.

Lehetek bármilyen fáradt, és lehet bármi problémám, mindig felemelt fejjel lépek be a szülőszoba ajtaján. Végtelenül hálás vagyok minden kismamának, aki eddig megtisztelt, és annak is, aki ezután fog megtisztelni bizalmával.

Köszönöm, ha elfogadod a segítségemet, és köszönöm, ha megosztod velem a CSODÁT, amiről csak ennyit szoktunk mondani:

„Megszületett a kisbabám” 🙂