Skip to content

Novák Julianna

Település: Budapest, Tolna megye

Mobil: 06 30/242-0055
Email: juladula@gmail.com

www.szulosuli.hu

„Egyetlen valódi luxus adatik meg életünkben, a boldog emberi kapcsolatok”
Saint-Exupéry

A MODULE egyik alapítótagjaként és jelenleg szakmai koordinátoraként a szervezet országos hálózattá építésén, a TAVAM elnökségében pedig a méltó módon történő, minél természetesebb szülés-születés lehetőségének elterjesztésén dolgozom.

Tanítóként ismerkedtem meg a Carl Rogers nevéhez kötődő humanisztikus, személyközpontú szemlélettel 1989-ben, majd részt vettem a Rogers Iskola alapításában, 1990-ben, s még abban az évben Gordon-instruktor is lettem. Thomas Gordon az egészséges emberi kapcsolatok modelljének kidolgozója, Rogers egyik tanítványa majd munkatársa volt.

1984 és 1994 között négy gyerekem született. A saját szülésélményeim és a Rogers Iskolában szerzett tanítói, szülői és Gordon-instruktorként megélt tapasztalataim arra biztattak, hogy komolyabban foglalkozzam a korai szülő-gyerek kapcsolattal, a várandósságon és a szülésen keresztül a gyakorló szülővé válásig. Arra jöttem rá ugyanis, hogy sok iskolai probléma és kudarc mögött egy sérült szülő-gyerek kapcsolat állhat, ennek hátterében pedig gyakran egy nem túl pozitívnak megélt szülés-születéstörténet. Tanítóként tehetetlennek és eszköztelennek éreztem magam az ilyen és ehhez hasonló gondokkal szemben. Éppen ezért olyan lehetőségeket kerestem, melyek a problémák kevéssé hatékony, utólagos orvoslása helyett a megelőzésükre helyezik a hangsúlyt. Így kezdtem 1992-től mentálhigiénés szakemberként, 1995-től dúlaként, 1999-től pedig szülésre és szülői szerepre felkészítő tanfolyamvezetőként dolgozni a kórházaktól függetlenül működő Szülősuliban. Azóta több mint száz szülésnél lehettem jelen dúlaként.

1997-ben találkoztam először a fókuszolással, s 2001-ben lettem fókusztréner. Ez az önsegítő eljárás is a személyközpontú megközelítésen alapul, a fókuszolás elméletének és gyakorlatának leírója, E. T. Gendlin is Carl Rogers egyik tanítványa. Az elmúlt évek során számos tapasztalatot szereztem arról, hogy a várandósság és a szülés körüli időszakban hogyan segítheti a fókuszolás a természetes szülés útjában álló testi-lelki és szemléletbeli akadályok leküzdését, s majd a későbbi szülő-gyerek kapcsolatban az egymás érzelmi szükségleteire történő kölcsönös ráhangolódást, a családi harmónia kialakítását, annak megőrzését, az érzelmi intelligencia fejlesztését.

Munkám célja annak elősegítése, hogy a szülés-születés élménye minél többeknek a természet csodája maradhasson, és az emberi kapcsolatok bölcsőjében minél tovább ringatózhasson mindenki, a kipottyanás veszélye nélkül.

Szívesen megosztom a tapasztalataimat mindazokkal, akik egyénileg vagy csoportosan megkeresnek. Óvodákban, iskolákban, tanfolyamokon, szülői klubokban, női körökben rendhagyó foglalkozások, beszélgetések keretében igyekszem továbbadni mindazt az ősi, természetes tudást és tapasztalatot, amit régen a generációk egymásra hagyományoztak, de a több évtizede megszakadt átadási lánc miatt mindez ma már nehezen hozzáférhető.

Az SZJA 1+1 százalékának felajánlásáról továbbra is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni

2024. május 21-ig.

Köszönjük szépen, ha 2023-ban a MODULE részére ajánlottad fel az adód 1%-át!
Ha teheted, kérjük, hogy 2024-ben is támogasd egyesületünket!

Neked csak pár kattintás, nekünk nagy segítség!

Magyarországi Dúlák Egyesülete
Adószámunk: 18691676-1-42